22AH572

– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:
22AH572 – Professionele Hifi stuurversterker. Frequentiegebied 10 – 45.000 Hz. Harmonische- en intermodulatievervorming allebei kleiner dan 0,01%. Signaal-ruisverhouding beter dan 90dB. Hifi stuurversterker met uitzonderlijk lage vervorming en groot frequentiegebied. Frequentiegebied Phono1, Phono2, auxilary, tuner en tape 10 – 45.000 Hz -1dB. Signaal-ruisverhouding Phono1 en 2: 75dB bij 1,5mV input, auxilary, tunber en tape: 90dB. Overspraakdemping beter dan -55dB bij 1kHz. Instelbare ingangsgevoeligheid voor grammofoon. Inschakelbare fysiologie (loudness). Ruis- en rumblefilters. Tone-defeat toets, bij inschakeling waarvan een volkomen vlakke frequentiekarakteristiek wordt weergegeven binnen de door de technische specificaties aangegeven grenzen, onafhankelijk van de stand van de toonregeling. Toets voor audio-mute voor verlaging van het ingestelde volumeniveau van 20dB. De recorder-keuzeschakelaar gecombineerd met de monitor-tiptoets maakt opnemen, overspelen en weergeven van twee aangesloten spoelen- of cassetterecorders mogelijk met meeluistermogelijkheid (monitoring) voor geluidsbron of reeds gemaakte opname. Een schakelaar maakt vijf mono/stereo luisterposities mogelijk (links, rechts, links + rechts (mono), stereo en stereo reverse). Stappenregelaars (step-detend) voor volume, lage en hoge tonen. Balansregelaar met middenarrêt. Verlicht paneel voor indicatie van de ingeschakelde functies. Tiptoetsen met LED indicatoren voor eenvoudige en gemakkelijke bediening. Aansluitingen voor tuner, twee platenspelers, twee recorders, hulpingang (auxilary), hoofdtelefoon en tape B met voorkeurschakeling. Geheel metalen kast met geschuurd, zwaar metalen front. De stuurversterker is in techinsche specificaties, uitvoering en afmetingen geheel afgestemd op de tuner AH673 en de eindversterker AH578.

Technische Details:

  • Eerste produktiejaar: 1979
  • Frequentiebereik: 5 – 200.000 Hz
  • S/R verhouding: 86/102 dB
  • Harmonische vervorming: 0,002%
  • Kanaalscheiding: 58/60 dB (1kHz)
  • Lineaire hoog- en laagregeling
  • Inschakelbare contour
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Afmetingen: 117 x 470 x 280 mm.
  • Gewicht:

Achtergrond:
De enige voorversterker uit de begeerde amerikaanse Philips Hifi Laboratories, die in Nederland ook op de markt verscheen is deze 572. In combinatie met de tuner 673 en – optioneel – de eindversterker 578 vormt dit geheel een bijzonder hoogwaardige set. De 572 is een zeer uitgebreide voorversterker met tiptoetsbediening en ALPS potmeters van professionele kwaliteit. Een verlicht schema op het voorpaneel geeft exact de weg van het audiosignaal aan, van bron tot uitgang van de versterker. De tweevoudige toonregeling (bass & treble) kan worden omzeild door de bypassfunctie te gebruiken. Dit verkort de signaalweg waardoor ruis tot een minimum beperkt kan worden. De 572 is voorzien van een hoog en laag onderdrukkingsfilter, dat eveneens met tiptoetsen bediend wordt en een mutefunctie om het uitgangssignaal met 20 dB te reduceren. Deze functie gebruik ik zelf vaak om de iets te grote stappen van de volumeregelaar te compenseren. Verder heeft de 572 diverse mogelijkheden om kanalen te verwisselen, of mono weer te geven door alleen het linker of rechterkanaal naar beide uitgangen te sturen.

Luisterervaring:
De 572 wordt aangeprezen als een professionele voorversterker, en ik geloof gerust dat deze titel terecht is. Ondanks dat de specificaties van de 209 spectaculairder leken, klinkt de 572 duidelijk nog een klasse beter. Een nog breder frequentiebeeld lijkt zich weer te geven, en ook de dynamiek is wederom een stuk groter geworden. Ik heb al mijn MFB’s al in combinatie met de 572 gebruikt, en nog geen enkele keer iets in toonregeling hoeven aanpassen. Het enige nadeel van de 572 vind ik zelf de stapsgewijze volumeregeling, waarbij het gewenste volume vaak tussen twee “klikjes” in ligt. Gelukkig kun je ter compensatie de -20dB mutefunctie gebruiken, zodat het lagere volumebereik een stuk preciezer te regelen is.

Bibliotheek:

Service Manual 22AH572 (9.272 kB)

Gebruikershandleiding 22AH572 Europees

Gebruikershandleiding 22AH572 USA

Fotogalerij: