22AH209

– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:22AH209 – Hifi stuurversterker. Een stuurversterker als minicomponent, met specificaties die tot op dit moment als strikt professioneel beschouwd mogen worden. Ook dat is een prestatie van technici, die meer dan wie ook de micro-elektronica beheersen. In het frequentiebereik van 6 – 150.000 Hz (+/- 1,5 dB) kan geen hogere vervorming gemeten worden dan 0,005%. Er zijn ingangen beschikbaar voor platenspeler, tuner en auxilary alsmede kopieer / monitoringmogelijkheden voor twee recorders. Een nauwkeurige correctieschakeling volgt de RIAA curve binnen 0,5 dB en laat een oversturing toe van de platenspeleringang tot 250mV. Met een nauwkeurig berekende voeding en een uiterst zorgvuldige afvlakking wordt een lijnuitgangssignaal verkregen van hoge stabiliteit en met een extraamlage ruisfactor. Op de lijnuitgang kunnen een eindversterker of een Motional Feedback luidsprekersysteem worden aangesloten. De regelaars voor volume, hoog en laag zijn uitgevoerd als stappenregelaars. Voorts zijn er inschakelbare loudness, ruis- en rumblefilters.

Technische Details:

  • Eerste produktiejaar: 1980
  • Frequentiebereik: 5 – 200.000 Hz
  • S/R verhouding: 86/102 dB
  • Harmonische vervorming: 0,002%
  • Kanaalscheiding: 58/60 dB (1kHz)
  • Lineaire hoog- en laagregeling
  • Inschakelbare contour
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Afmetingen: 117 x 470 x 280 mm.
  • Gewicht:

Achtergrond:
“Small Size, Big Performance” was eigenlijk de slagzin die Piet Gouw voor de Motional Feedback luidsprekers had bedacht. Hij kan echter ook perfect worden toegepast op deze voorversterker uit 1979. Dit is niet alleen de kleinste in afmetingen maar slaat ook direct alle records met betrekking tot technische prestaties. Een signaalruisverhouding, vervorming, kanaalscheiding en dynamiek om van achterover te slaan. Erg prettig om naar te luisteren en erg mooi om te zien in combinatie met de CD100 en N4520 (ja, die twee kún je combineren!)

Luisterervaring:
De 22AH209 doet zijn voorgangers beslist in het stof bijten. Het verschil in geluid is direct hoorbaar, de 209 klinkt veel zuiverder, duidelijker, gedetailleerder en dynamischer dan de 551. De dynamiek is dankzij de hoge signaal-ruisverhouding enorm, en dat heeft beslist zijn voordelen bij het luisteren naar vocalen en solo-instrumenten. Ik heb de 209 lang gebruikt in combinatie met de 22RH545 en dat beviel prima. Doordat de 209 een zeer wijde frequentiekarakteristiek heeft komt ook het lage laag van de 545 compromisloos tot zijn recht. Het is moeilijk te zeggen wat er zoal goed klinkt in combinatie met de 209: alles. Van Alan Parsons tot ZZ Top, van Soul tot Pop, de 209 laat zich niet kennen, een echte degelijke blijver met een hart van (Japans!) goud.

Bibliotheek:

Gebruikershandleiding 22AH209

Service Manual 22AH209

Fotogalerij: