F7813

– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:
F7813 – Volautomatische kwartsgestuurde Direct Control platenspeler. Direct Control snelheidsregeling met kwarts/PLL lock. LED Lockindicatie. Jengel minder dan 0,025% WRMS. Kwartsgestuurde fijnregeling met digitale uitlezing. Automatische diameterkeus, start, stop en armterugkeer. Repeat en Reject. Rechte ultralichtgewicht buisarm in meslager. Hydraulisch gedempte instelbare lift. Direct afleesbare naaldkrachtmeter. Antimagnetische draaitafel. Subchassis. Kap met wrijvingsscharnieren. Element GP412-III met elliptische naald.

Technische Details:

  • Eerste produktiejaar: 1983
  • Rumble:
  • Jengel: Minder dan 0,025%
  • Afmetingen:
  • Nieuwprijs:
  • Gewicht:

Achtergrond:
Met het begin van de jaren tachtig en de geboorte van de Compact Disc was het voor de platenspeler een aflopende zaak. Zijn nadelen en beperkingen – voor zover die er zijn – werden van alle kanten aangegrepen om de nieuwe blinkende digitale schijf te promoten. Er was echter een niet gering te schatten groep gebruikers die in de loop der jaren een indrukwekkende stapel zwarte vinylschijven had verzameld, en die graag wilde blijven afspelen. De platenspeler stierf dus niet helemaal uit, maar was niet langer één van de hoofdprodukten in het audio assortiment. De F7813 is naar mijn mening één van de laatste fatsoenlijke platenspelers die bij Philips van de band liep, enkele jaren later was er niets anders meer te krijgen dan de verschrikkelijke FP146 “Mark II”: een tangentiale speler met een verschrikkelijk slecht GP330 element, waar bovendien niemand ooit de Mark I uitvoering van gekend had. Sinds dat moment is het voorgoed afgelopen met de platenspelers van hoge kwaliteit.
Goed, terug naar de F7813. Een hip modern zilverkleurig uiterlijk voor een behuizing die naar mijn idee van iets dikker kunststof had mogen zijn. De transparante plexiglas stofkap is anno 2007 totaal vertroebeld en mag bijna wit genoemd worden terwijl deze 25 jaar eerder toch echt transparant was. Goed, een kleinigheidje denken we maar. Het mooie felgroene display aan de voorkant geeft met tienden precisie aan op hoeveel de pitch-control is afgesteld. Aangezien ik weinig disc-jockey werkzaamheden doe, geeft dit schermpje bij mij altijd heel verveeld “0.0” aan. Het was wellicht leuk geweest om hier in plaats van de pitch de snelheid van de tafel weer te geven, a la 977? De arm van de F7813 is een doorontwikkelde versie van de x77 arm waarbij een nieuw lager wordt geïntroduceerd: het meslager. Dit lager zorgt voor extreem lage wrijving en zo slagen we erin de arm nog verder te optimaliseren.

Luisterervaring:
De F7813 heeft de AF977 uit mijn huiskamerset verdrongen. Niet zozeer vanwege de superieure geluidskwaliteit. maar meer om puur esthetische overwegingen. Kwa klank past de 7813 prima tussen de 777-877-977 spelers, het loopwerk en de arm presteren in elk geval ruimschoots op hetzelfde niveau.

Bibliotheek:

Voor dit toestel is helaas nog geen documentatie beschikbaar.

Fotogalerij: