22GA212

– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:
22GA212 – Elektronische Hifi/stereo-platenspeler op notenhouten voet met scharnierend transparant deksel. Voldoet ruimschoots aan DIN 45500. Twee snelheden: 33,3 en 45 o.p.m. Voor optimaal bedieningscomfort is deze platenspeler voorzien van drie verlichte tip-toetsen voor resp. start tevens snelheidskeuze voor 33,3, 45 o.p.m en stop. Elektronische, individuele fijnregeling. Snaaraandrijving. Elektronisch geregelde motor d.m.v. een tacho-generator. Elektronische, geruisloze afslag d.m.v. een lichtgevoelige cel. Universele, uitgebalanceerde opnemerarm met exacte naaldkrachtinstelling en regelbare dwarskrachtcompensatie. Gedempte armlift. Standaard voorzien van het magneto-dynamische Hifi/stereo opneemelement 22GP400 of 22GP401. De speler is ook geschikt voor het element 22GP412. VE.

Technische Details:

  • Eerste produktiejaar: 1972
  • Rumble: Groter dan -62dB
  • Jengel: Minder dan 0,09%
  • Afmetingen: 142 x 393 x 341 mm.
  • Gewicht:

Achtergrond:
In 1972 stond het begrip High Fidelity in de kinderschoenen; slechts drie jaar eerder introduceerde Philips deze term voor het eerst in zijn catalogus in 1969. High Fidelity oftewel hoge natuurgetrouwheid luidt het tijdperk van een nieuwe generatie audio-apparatuur in. Luidsprekers met een meerwegsysteem en versterkers met een lineair gedrag en grote bandbreedte zijn hiervan de belangrijkste leden. Natuurlijk moeten ook de bronnen aan hogere verwachtingen voldoen om het Hifi effect te bereiken. De eerste populaire platenspeler die voor dit doel op de markt kwam was de 22GA202, een jaar later opgevolgd door de ongetwijfeld nog bekendere GA212. Een schitterend design dat zowel van smaak, functionaliteit als eenvoud getuigt. Deze machine wordt zelfs nu, 40 jaar na de ontwikkeling nog gezien als een zeer prettige speler in een zeer betaalbaar budget.
Het chassis van de machine is bijzonder soepel geveerd en hangt op in de stevige metalen behuizing, die met een mooie houten rand is afgewerkt. Aansluitend op de 521 versterker en 720 receiver die in datzelfde jaar op de markt komen, wordt de 212 voorzien van de later legendarisch bekende groene tiptoetsen. Deze worden gebruikt om het apparaat uit- en in te schakelen, alsmede om een van de twee draaisnelheden te selecteren. De in het plateau aanwezige stroboscoop kan eenvoudig gesteld worden met de twee draaiknoppen die ook op het bedieningspaneel aanwezig zijn.
Van de 212 zijn twee uitvoeringen bekend, die in uiterlijk een klein verschil vertonen. Tot 1974 is de 212 uitgerust met kunststof “klap”scharnieren, waarbij de kap door een elegant pootje in een open-stand gehouden kan worden. Deze uitvoering heeft het typische netsnoer dat ook voorkomt bij het N2510 cassettedeck (achthoekig met een platte en een staande pin). Vanaf 1974 kreeg de 212 een kap die van “normale” scharnieren is voorzien die zelf open blijven staan. Deze uitvoering van de 212 is voorzien van een vast netsnoer. Pas halverwege 1976 zal de 212 plaats moeten maken voor zijn opvolger de 312, die in uiterlijk weinig verschilt van zijn voorganger. Innerlijk trouwens ook; het enige verschil is de automatische afslag. Om dit uiterlijke wat te benadrukken krijgt de 312 rode tiptoetsen in plaats van de groene van de 212.

Luisterervaring:
Voor zover ik weet is de GA212 de oudste draaitafel die nog door een groot aantal mensen als dagelijkse tafel gebruikt wordt. En terecht, want zelfs naar huidige maatstaven is de 212 een wonderlijk stukje techniek dat op zijn hoge leeftijd nog een geweldige prestatie weet te leveren. Natuurlijk is één en ander in grote mate afhankelijk van het gebruikte element en de naald, maar hierover ga ik gemakshalve geen discussie voeren. Mijn eigen 212 is voorzien van een GP400 element met originele Philips naald. Ik heb deze machine een hele tijd lang in gebruik gehad, maar door verwennerij is hij momenteel vervangen door een automaat. Mijn ervaringen met de GA212 zijn echter niets dan positief. Het standaard GP400 element geeft een mooie klank die soms wellicht iets té aanwezig is in het hoog. Ook slist het soms wat, maar dat ligt in sommige gevallen aan de staat van de afgespeelde plaat. De 212 is een redelijk stille speler, maar niet “de stilste”. Ik kan bij een testplaat met stille groeven met open volumeknop de motor aardig horen dreunen, maar dit verhoudt zich totaal niet met de muziek wanneer die aanwezig is. Beslist geen storende factor dus.
Veel huidige 212 bezitters zullen het fenomeen “snaar vervangen” wel kennen, want ook deze snaren zijn na zo’n 30 jaar tot vloeibare autodrop vergaan. Vooral het schoonmaken van de motorpoelie verdient nogal wat aandacht in dat geval, want een propje rubber dat hierop blijft zitten kan voor een vervelend jengel-effect zorgen. Ge zijdt dus gewaarschuwd!

Bibliotheek:

Service Manual 22GA212

Fotogalerij: