22GA209

– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:
22GA209 – Volautomatische, elektronische Hifi/stereo platenspeler op aluminium voet, voorzien van scharnierend deksel. Voldoet ruimschoots aan DIN 45500. Na het opleggen van een plaat kiest de speler zelf de juiste snelheid, start en brengt de arm naar de inloopgroef. Aan het einde van de plaat komt de arm automatisch terug en wordt de speler uitgeschakeld. Door uitschakeling van het automatisch systeem is handbediening mogelijk. Twee snelheden: 33,3 en 45 o.p.m. Verlichte indicatie van snelheid en wijze van bediening. Regeling van de hydraulisch gedempte armligt d.m.v. tiptoetsen. Drie motoren: een elektronisch geregelde tacho-motor voor aandrijving van het plateau, een motor voor bediening van de armlift en een motor voor het automatische systeem. Afzonderlijke snelheidsfijnregeling voor 33,3 en 45 toeren. Instelbare dwarskrachtcompensatie. Direct afleesbare naaldkracht. Nieuwe, resonantievrije opnemerarm. Standaard voorzien van het magneto-dynamische Hifi-opneemelement 22GP401 of 22GP412.

Technische Details:

  • Eerste produktiejaar: 1974
  • Rumble: Groter dan -65dB
  • Jengel: Minder dan 0,08%
  • Afmetingen: 435 x 325 x 166 mm.
  • Gewicht:

Achtergrond:
Wie de 209s op een foto ziet, is beslist onder de indruk van dit ingewikkelde, solide apparaat. Maar wie deze platenspeler voor zich op tafel ziet staan, gelooft zijn ogen niet. Een enorm apparaat van bijna een halve meter breed, en dat voor een platenspeler! De 209s is voor zijn tijd een bijzonder geavanceerde draaitafel, die op het omdraaien na echt alles zelf doet. Hij detecteert de grootte van de plaat en stelt hierop automatisch de afspeelsnelheid in. In 1974 waren er nog maar weinig 12″ disco-singles, dus men kon met recht beweren dat de 209s altijd gelijk had. In tegenstelling tot de meeste platenspelers, wordt de programmaschijf van de 209s niet aangedreven door het draaiende plateau. Er is een speciale motor voor deze functie voorzien, die het programma automatisch start en stopt. Ook de armlift is elektronisch geregeld middels een motortje en een ingenieus treksysteem met een staaldraad.
Het uiterlijk van de 209s is beslist indrukwekkend; alles geeft licht, alles is perfect op elkaar afgestemd en de tafel is beslist luxueus te noemen. Een rookglazen klepje dekt de handbediening van start/stop en snelheid af, en bedient tevens de schakelaar die bepaalt of het apparaat automatisch of handmatig bediend moet worden. Klepje open, knoppen vrij, bediening met de hand. Klepje dicht, knoppen afgedekt, bediening door de 209S electronic.

Luisterervaring:
De 209S werd standaard geleverd met een GP401 of GP412 element, ik neem aan dat hier een prijsverschil in zat. Mijn eigen 209S-en zijn beide voorzien van een 401 element, maar recentelijk trof ik onder een rommelmarktexemplaar 202 een GP412 element aan, dat zeker onder één van mijn 209’s komt te hangen.
Met de GP401 is de 209S een zeer mooie speler, ondanks dat de arm er wellicht wat goedkoop plastikkerig uit lijkt te zien. De cijfers beweren een lager rumbleniveau, namelijk de helft van dat van de 212 en ja, dat klopt beslist. De 209s is een behoorlijk stabiele tafel die tussen twee haakjes ook in zo’n mooi geveerd chassis hangt. De klank van deze machine is beslist aangenaam maar door gebruik van hetzelfde element als dat onder mijn 212 zit, kan ik geen verschillen bespeuren. Gewoon een verdraaid fijne draaitafel met verschrikkelijk veel gebruiksgemak!

Bibliotheek:

Gebruiksaanwijzing 22GA209 (3.567 kB)

Service Manual 22GA209 (7.237 kB)

Fotogalerij: