22AF977

– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:
22AF977 – Automatische elektronische HiFi platenspeler met kwarts Phase Locked Loop. Direct Control snelheidssturing, snelheidsfijnregeling met digitale indicatie, directe naaldkrachtaflezing en antimagnetische draaitafel. Voldoet ruimschoots aan DIN 45.500. Automatische diameterkeus, opzetten van de opneemarm, foto-elektrische afslag aan het einde van de plaat, waarbij de motor stopt en de arm terugkeert naar de armsteun. Snelheden 33,3 en 45 t.p.m. Direct Control snelheidsregeling op de aandrijfas via kwarts PLL tachogenerator. Kwarts aan/uit schakelaar. Snaaraandrijving. Extreem lage wow-, flutter- en rumblewaarden. Tiptoetsen met LED indicatie voor snelheidskeuze en automatisch systeem. Tiptoets voor stoppen. Direct afleesbare naaldkrachtmeter. Continue snelheidsfijnregeling d.m.v. VCO-PLL systeem, met rechtstreekse digitale uitlezing. Tweezijdig gedempte hydraulische armlift met instelbare hoogte. Nauwkeurig instelbare dwarskrachtcompensatie, geijkt voor ronde, biradiale en CD-4 naalden. Gedempt opgehangen subchassis voor draaitafel en opneemarm. Rechte, ultra-lichtgewicht aluminium buisarm met instelbaar tegengewicht. Afneembare, ultra-lichtgewicht gegoten elementhouder, geschikt voor alle opneemelementen met Retma bevestiging. Aangepaste elementhouder leverbaar voor afwijkende opneemelementen. Grote antimagnetische, precisiegegoten aluminium draaitafel. Ruim bemeten transparante stofkap met wrijvingsscharnieren en rubber stootnokjes. Speler speelt 30-cm platen met gesloten deksel. Voet van krasbestendig, resonantiedempend materiaal voorzien van rubber voetjes. Magnetodynamisch opneemelement GP412-II met biradiale diamantnaald.

Technische Details:

  • Eerste produktiejaar: 1978
  • Rumble:
  • Jengel:
  • Afmetingen: 141 x 420 x 348 mm.
  • Gewicht:

Achtergrond:
Het meest luxueuze model uit de x77 serie wordt gevormd door deze AF977, een volautomatische draaitafel met kwartz-locked snelheidsregeling en tachogeregelde pitchcontrol. Zeer hoge precisie en constante draaisnelheid zijn hier de belangrijkste argumenten, verder is het apparaat identiek aan zijn voorganger de 877. Een digitaal display geeft exact de draaisnelheid aan en geeft zodoende dit analoge meesterwerk een digitaal tintje.

Luisterervaring:
De verschillen tussen de 877 en 977 zijn uitsluitend van bestuurlijke aard; het audiogedeelte is ongewijzigd. Er zijn dan ook geen verschillen te horen tussen deze twee spelers, voorop gesteld dat je ze beoordeeld met hetzelfde element. Ik heb hiervoor de GP401-III gebruikt alsmede de GP420 met III-S naald. Opvallend is dat het uitgangssignaal van het laatstgenoemde element veel lager is dan dat van de GP401-III, het lijkt echter wel iets sprankelender in het hoog en biedt over het gehele luistergebied meer detail. De GP401-III daarentegen lijkt iets “lomper”.

Bibliotheek:

Service Manual 22AF977

Fotogalerij: