22RH532

22RH532 - Elektronische HiFi luidsprekerbox met revolutionair Motional Feedback systeem. Twee ingebouwde eindversterkers. Een afzonderlijke 40-watt eindversterker voor de lage tonen en een afzonderlijke 20-watt eindversterker voor de midden- en hoge tonen. Het Motional Feedback-systeem maakt een zuivere lage tonenweergave vanaf 35 Hz mogelijk zonder vervorming of kleuring. Via het M.F.B.-systeem wordt elke foutieve luidsprekertrilling direct automatisch gecorrigeerd. Dit wordt o.a. bereikt door de versnellingsopnemer in de lagetonen luidspreker en de speciale correctieschakeling. Vlakke frequentiekarakteristiek. Afzonderlijke luidsprekers voor lage-, midden-, en hogetonenweergave. Hoog rendement. Actief en passief scheidingsfilter. Zeer compact; inhoud 15 liter. Aansluitmogelijkheid op elke versterker of stuurversterker. De boxen kunnen onderling doorverbonden worden; hierdoor kan het vermogen per kanaal naar wens vergroot worden. Elektronische netschakelaar die de box automatisch in- en uitschakelt. Leverbaar in notehout met geperforeerd metalen front.

 • Eerste produktiejaar: 1974
 • Frequentiebereik: 35-20.000 Hz
 • Ingangsimpedantie: aan te sluiten op elke versterker met een impedantie van 4 tot 16 ohm (25 ohm voor aansluiting op een laagohmige versterker, 3.000 ohm voor aansluiting op een stuurversterker).
 • Versterkers: laag: 40 Watt continu, 0,1% vervorming (bij 30 Watt), vermogensbandbreedte 10-3.000 Hz, frequentiebereik 5-2.000 Hz, midden en hoog: uitgangsvermogen 20 Watt, vervorming 0,1% (bij 15 Watt), vermogensbandbreedte 100-50.000 Hz, frequentiebereik: 500-60.000 Hz.
 • Scheidingsfrequenties: 500 en 4.000 Hz.
 • Luidsprekers: lagetonen AD8065/MFB4 diameter 20cm, middentonen AD5060-SQ8 diameter 13cm, hogetonen AD0160-T8.
 • Afmetingen: 378 x 283 x 212 mm.
 • Gewicht: 8 kg
 • Nieuwprijs: HFL 795,00 (EUR 360,76)

Het begon allemaal in 1974, toen Philips de 22RH532 op de markt bracht. De 22RH532 is een stevige drieweg box met een totaal muziekvermogen van 60 Watt RMS, verdeeld over twee eindversterkers (een voor het laag – met terugkoppeling – en een voor het midhoog). Voor het laag was een versterker van 40 Watt voorzien, en het midden en hoog mochten een 20 Watt versterker delen. De gebruikte mid en hoog units zijn identiek aan de units die worden toegepast in de passieve boxen, die rond dezelfde tijd op de markt worden gebracht.
Een sfeervol, heus gloeilampje licht op achter het MFB logo in het grijze, metalen frontpaneel, iets dat er tot op heden toe bijdraagt dat de 532 net dát beetje extra uitstraalt. Tegenwoordig zijn die gloeilampjes trouwens vaak kapot, maar gelukkig zijn ze verkrijgbaar in de MFBfreaks.com webwinkel.
Reeds in deze allereerste MFB vinden we een aantal zaken terug, die in elke opvolgende MFB gehandhaafd zullen blijven. Eén van deze zaken is de automatische inschakeldetectie. Zodra er signaal op de audio-ingang van de box gedetecteerd wordt, springt een relais om en wordt de box aangeschakeld. Op deze wijze hoeft de gebruiker niet telkens voor of na gebruik een schakelaar te bedienen. Na gebruik valt dit relais automatisch af, waardoor de box weer in zijn oorspronkelijke “stand-by” stand valt.
Een andere blijvende functie op alle MFB modellen is de aanpasbaarheid van het ingangsniveau. Bij de eerste 532’s is er alleen de keuze “hoog niveau” of “laag niveau” ingang, waarbij een voorversterker in laag-niveau stand wordt benaderd, en een willekeurige power-versterker in “hoog niveau” stand. Later werd deze knop vervangen door een driestanden-schakelaar, en in de 544 en hogere modellen zullen we zelfs een potmeter voor traploze ingangsregeling zien.

Al bij de eerste keer dat ik de 532 beluisterde, vielen me een aantal zaken op. Het laag is bijzonder krachtig en droog, het midden is zeer sprankelend en uitstekend geschikt voor vocalen en acoustische muziek. Het hoog is helder, maar niet té nadrukkelijk aanwezig. In vergelijking met de 544 vind ik het laag lager gaan en véél minder snel vervormen. Het midden lijkt veel opener en sprankelender dankzij gebruik van de AD5060 conusmiddentoner maar deze middentoner heeft echter een valkuil; bij bepaalde tonen kan hij op hoger volume heel lelijk gaan schreeuwen. Met name bij koperen blaasinstrumenten is dat vrij gemakkelijk te constateren. Over het algemeen echter vind ik de AD5060 prettiger klinken dan de AD0210 dome middentoners die Philips later is gaan gebruiken. Deze heeft een kartonnen dome en klinkt een stuk “muffer”. De opvolger AD0211 met textieldome klinkt alweer een stuk beter.

 • Alle MFBfreaks forumtopics over de 22RH532
 • Beschikbare onderdelen in de MFBfreaks Webshop voor de 22RH532