22AH585


– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:

22AH585 – Motional Feedback Hifi luidsprekerbox met twee ingebouwde eindversterkers. 35 Watt continu vermogen en een frequentiebereik van 35 tot 20.000 Hz. Voldoet ruim aan DIN 45.500. Twee ingebouwde eindversterkers; een van 30 watt voor het lage- en middentonengebied en een van 5 watt voor het hogetonengebied. Twee luidsprekers: MFB woofer en dome tweeter, beide elektronisch beveiligd. Hoog rendement. Inhoud 9 liter. Elektronische netschakelaar die de box automatisch in- en uitschakelt. Twee LED indicatoren resp. voor automatisch schakelcircuit en netvoeding. Houten kast met bruin-zwart essen motief en afneembaar front met semi-transparante, zwarte bekleding.

Technische Details:

  • Eerste produktiejaar: 1979
  • Frequentiebereik: 35-20.000 Hz
  • Ingangsgevoeligheid: continu variabel 1-25 Volt over 100k Ohm tot 3 volt; 1k Ohm boven 3 Volt.
  • Lage- en middentonenversterker: uitgangsvermogen 30 Watt continu. Harmonische vervorming: minder dan 0,1% bij 25 Watt.
  • Hogetonenversterker: Uitgangsvermogen 5 Watt continu. Harmonische vervorming: minder dan 0,1% bij 5 Watt.
  • Scheidingsfrequentie: 1.500 Hz
  • Luidsprekers: lagetonen AD7066/MFB4 diameter 16cm. Hogetonen dome AD0163/T15.
  • Afmetingen: 348 x 229 x 197 mm.
  • Nieuwprijs: HFL 600,00 (EUR 272,27)
  • Gewicht:

Achtergrond:
Het is 1979 en de heren van Philips vinden het tijd geworden voor een nieuwe serie MFB weergevers. Nieuwe technieken, verbeterde versterkers en een nieuw design moeten ook deze tweede generatie tot een succes maken. Helaas zien ze één klein detail over het hoofd: degelijkheid. Vergeleken met de “oude” MFB’s is de nieuwe serie een zuinig geconstrueerd spulletje. De behuizing bestaat niet langer uit twee afgescheiden compartimenten waarvan één voor de versterker en het andere voor de luidsprekers. De kast is nu één geheel en de versterker wordt op het gat aan de achterkant geschroefd. Door rond de rand hiervan een flinke rand tochtstrip te plakken wordt de box luchtdicht gemaakt. Destijds misschien een aardige oplossing, maar van die tochtstrip is na 30 jaar al net zo weinig over als van de snaren van je bandrecorder of cassettedeck. Vervangen is dus raadzaam! Deze “open” constructie heeft echter wel het voordeel dat een kleiner boxje een grotere inhoud heeft gekregen en dus vooral in het lage gebied beter kan presteren. Een ander groot voordeel is dat deze kleine tweeweg rakker de beschikking heeft gekregen over een tweetal onafankelijke versterkers en ook wordt gebruik gemaakt van een geheel nieuwe actieve filtertechniek. Door middel van zogenaamd substractief filteren ontstaat een kantelpunt met een zeer hoge steilheid waardoor er geen noemenswaardige “dip” optreedt en ook de fasereinheid behouden blijft. Het middengebied van de “nieuwe” tweeweg MFB mag dus beslist opmerkelijk goed genoemd worden.

Luisterervaring:
Als grotere broer van de 541 komt de 585 heel netjes uit de verf. Het middengebied is een stuk beter vertegenwoordigd dan bij zijn voorganger. Dit is te danken aan de aparte eindversterkers en het kwalitatief erg goede, substractieve scheidingsfilter. Doordat laag/midden en hoog vrijwel vlekkeloos in elkaar overgaan klinkt de 585 als een drieweg box en is hij erg fris en helder vergeleken met de 541 die een wat wollig karakter had. De 585 leent zich prima voor alle muzieksoorten.

Bibliotheek:

Gebruikershandleiding 22AH585

Service Manual 22AH585

Fotogalerij: