N2554

– Beschrijving

– Technische details

– Achtergrond

– Luisterervaring

– Bibliotheek

– Fotogalerij

Beschrijving:
N2554 – Hifi/stereo cassettedeck met twee koppen en MRH pulskop, twee motoren, CCS programmeerbaar geheugen, mengmogelijkheid, master-regelaar, geschikt voor o.a. metalcassettes en tiptoetsbediening voor de elektronische bandloopsturing. Voldoet aan zeer hoge Hifi specificaties, frequentiegebied 30-20.000Hz (DIN) met metalcassettes. Signaal/ruisverhouding beter dan -57dB (DIN) met ingeschakelde DNL ruisonderdrukking en bij gebruik van metalcassettes. Jengel (gewogen) kleiner dan 0,1%. Geschikt voor metal, ferrochroom, chroom en ferrocassettes. Drie koppen: FSX opname/weergavekop, FSX wiskop met dubbele luchtspleet en een speciaal ontwikkelde pulskop (MRH) voor het CCS-systeem. Geheel gelagerd loopwerk met twee motoren: tacho-geregelde direct-drive motor op de aandrijfas en afzonderlijke motor voor snelspoelen. Nauwkeurig instelbare snelheidsrgeling met LED-indicatie. Bekrachtigde micro-tiptoetsen voor bandloopbesturing waardoor bedieningsfouten uitgesloten zijn. Draairegelaars voor instelling van opnameniveau en stereobalans voor microfoon, lijn en hoofdtelefoon. Afzonderlijk inschakelbare DNL en Dolby-B ruisonderdrukking. Inschakelbaar MPX/RIF filter. Regelbaar uitgangsvoltage voor lijn. Masterschuifregelaar. Gescheiden voormagnetisatie- (bias) en weergavecorrectie-instellingen. Twee verlichte peak-reading meters, gekoppeld aan tweevoudige LED-oversturingsindicatie per kanaal. Programmeerbaar CCS bandcoderings- en opzoeksysteem, gekoppeld aan microprocessor met geheugen. Band start desgewenst op elke vooraf ingestelde tellerstand. Elektronische teller met nulstelling. Mogelijkheid voor: review, cue en postfading d.m.v. regelbare tijdsinstelling met vergrendeling. Mengmogelijkheid lijn/microfoon. Autostop aan het einde van de band. Inschakelbare Automatic Repeat waarmee de band aan het einde automatisch terugspoelt en opnieuw start. Verlicht cassettecompartiment. Hydraulisch gedempte cassettehouder. Cinch en DIN aansluitingen voor line-in en line-out. Klinkaansluitingen voor twee microfoons en hoofdtelefoon aan de voorzijde. Aansluitmogelijkheid voor afstandsbediening van alle bandloopfuncties (N6721). Uitvoering: geheel metalen behuizing met geslepen blank- aluminium frontpaneel. Compleet met stereo-verbindingskabel (DIN) en metal-cassette.

Technische Details:

 • Eerste produktiejaar: 1979
 • Frequentiebereik (DIN): 30-20.000Hz bij toepassing van metal-tape
 • Frequentiebereik (NAB): 30-21.000Hz bij toepassing van metal-tape
 • Signaal/ruisverhouding (DIN): meer dan 57dB
 • Jengel: kleiner dan 0,1% (DIN), kleiner dan 0,07% (NAB)
 • Ingangsgevoeligheid: microfoon 2x 0,4mV over 47k Ohm. Radio 2x 0,4mV over 2k Ohm. Cinch 2x 60mV over 300k Ohm
 • Uitgangsspanning: radio + monitor 0-1V over 50k Ohm regelbaar
 • Voedingsspanning: 110-127-220-240 V
 • Netfrequentie: 50-60 Hz
 • Hoofdtelefoon: 8-600 Ohm
 • Opgenomen vermogen: 20 Watt
 • Afmetingen: 150 x 482 x 300 mm.
 • Gewicht:

Achtergrond:
In 1979 is het alweer 15 jaar geleden sinds de Compact Cassette geïntroduceerd werd. Tijd om weer eens wat moderne ontwikkelingen toe te voegen en de markt te verrassen met een superdeluxe cassettedeck, dachten ze bij Philips. Omdat de digitale ontwikkelingen in volle gang waren (digitale tuners, displays en geheugenfuncties) werd het mogelijk om ook de cassettedecks van geheel nieuwe functies te voorzien. Door middel van een speciale derde kop kan dit deck op de band pulsen achterlaten waarmee het begin en einde van een muziekpassage kan worden gemarkeerd. Hierdoor is het mogelijk om snel van track naar track te spoelen op een cassette. Deze functie is tamelijk revolutionair en zal pas vijftien jaar later bij de komst van DAT en DCC weer toegepast worden. Philips noemt deze functie Computer Coded Search en de decks die hiervan voorzien zijn, beschikken over een imposant, rekenmachine-achtig toetsenbord waarmee tellerposities ingetoetst kunnen worden. Ook een digitale teller is natuurlijk onmisbaar in een dergelijk imposant systeem, maar hiermee hadden we ook al kennis gemaakt in de N4520 bandrecorder. Opvallend en best jammer is, dat ook dit deck feitelijk een gewone tweekopper is, en niet beschikt over een aparte opname- en weergavekop. Zoiets zou je toch ook wel verwachten bij een apparaat met dergelijke prestaties. De technische specificaties van deze machine zijn desalniettemin erg gunstig en dit deck mag wat mij betreft gerust een topdeck genoemd worden. De prettig werkende bediening van dit deck is zeker ook een pluspunt en de voorversterkers voor opname zijn van goede (lees: ruisarme) kwaliteit. Dit deck is één van de eerste decks die ook de nieuwe Metal-cassettes ondersteunen, waarmee een nog betere geluidskwaliteit bereikt kan worden. Het deck heeft echter één keerzijde en dat zijn de kwetsbare oranje tandwielen in het loopwerk. Na vele jaren zijn deze broos geworden en breken er gemakkelijk tandjes af, waardoor het loopwerk niet meer goed functioneert. Gelukkig hebben we in de MFBfreaks.com Webshop al nieuwe wieltjes klaar liggen!

Luisterervaring:
Zoals gezegd is dit deck een topklassedeck uit het einde van de jaren zeventig. Ondanks het feit dat we hier met een “simpele” tweekopper te maken hebben is de geluidskwaliteit erg netjes. De regelbare bias is zeer nuttig en geeft dit deck dezelfde professionele allure als het spoelendeck N4520. Ik ben erg tevreden over dit deck, en het combineert erg goed met de AH307 versterker en AH107 tuner die ongeveer uit dezelfde periode stammen.

Bibliotheek:

Voor dit toestel is helaas nog geen documentatie beschikbaar.

Fotogalerij: