Motional Feedback

Een hobby is leuk; een uit de hand gelopen hobby is nog leuker!

Welkom op MFBfreaks.com, al bijna 10 jaar dé referentiewebsite voor liefhebbers en verzamelaars van Philips hifi-apparatuur uit de periode 1969 - 1979. Bij ons vind je het meest complete assortiment aan vintage Philips folders, documentatie, technische informatie, véél foto's, reparatietips en handleidingen die je zullen helpen om je oude Philips apparatuur in volle glorie te herstellen.

Toen ik in 2001 voor het eerst een tweedehands setje 544 MFB boxen kocht, was ik erg nieuwsgierig naar de achtergrond van dit systeem. MFB, wat is dat eigenlijk? Helaas was er op het internet weinig of niets te vinden en dus besloot ik de stukjes informatie die ik verzamelde te bundelen op een eigen stukje webruimte bij mijn provider. Al snel bleken vele mede-liefhebbers via het internet de weg te vinden naar de op dat moment unieke site. Meer en meer documentatie werd aan de site toegevoegd en door middel van het forum konden medeverzamelaars met elkaar communiceren over deze mooie hobby.

In september 2002 werd de domeinnaam www.mfbfreaks.com aangevraagd, en deze was binnen een week online en actief. Via de diverse zoekmachines bleven nieuwe bezoekers van over de hele wereld de site vinden en inmiddels stond de teller op 7.500 hits. MFBfreaks.com groeide uit tot een complete community waar alle liefhebbers elkaar weten te vinden en informatie uitwisselen over bandrecorders, platenspelers, versterkers, receivers en natuurlijk Motional Feedback luidsprekerboxen.

Inmiddels was ik ook in contact gekomen met Piet Gouw, de man die begin jaren zeventig de Philips directie wist te overtuigen van het principe van Motional Feedback luidsprekers. Als Product Manager bij de Hifi groep van Philips heeft hij de kar getrokken in de periode waarin de door ons zo geliefde Motional Feedback boxen en hun schitterende serie randapparatuur op de markt kwamen. Al snel raakte Piet nauw betrokken bij MFBfreaks en hij heeft ons van veel onschatbare informatie voorzien.

Op 16 februari 2003 werd de eerste MFBfreaks Meeting georganiseerd door Chris Camphuisen, MFBfreak van het eerste uur en mijn vraagbaak in de beginperiode van MFBfreaks. Deze Meeting is een groot succes al is hij kleinschalig opgezet. Ook Piet Gouw is aanwezig en geeft vol vuur een presentatie over zijn creatie; de Philips Motional Feedback luidsprekers. Vele succesvolle Meetings zouden volgen en trekken keer op keer vele belangstellende MFBfreaks aan.

In de opvolgende jaren sluimerde MFBfreaks als een permanente hobby door; met hier en daar een Meeting maar geen spetterende doorbraken. Ik was druk met andere zaken; school, werk en mezelf. En ineens komt dan de storm weer opzetten...

Sinds december 2009 kent MFBfreaks.com een webshop waarin vele specifiek gerichte onderdelen te koop zijn. Denk hierbij aan het originele luidsprekerdoek voor de MFB boxen 22RH541, 544, 567 en 544. Daarnaast zijn de elko revisiesets erg populair, waarmee je in één keer alles in huis haalt om je MFB boxen weer als nieuw te laten klinken. Ook ons inmiddels beroemde snarenassortiment is een favoriet, waarmee we inmiddels al voor bijna 100 Philips platenspelers, bandrecorders en cassettedecks perfect passende aandrijfsnaren leveren.

Wanneer je onderdelen verkoopt, komen vanzelf ook de reparatieverzoeken binnendruppelen. In de eerste jaren kon ik die in de avond- en weekenduren redelijk wegwerken maar al snel moest mijn fulltime baan een dag inleveren ten gunste van "de hobby". Toen één en ander écht uit de klauwen begon te lopen, is in 2014 de stap gezet om mijn werkgever voorgoed vaarwel te zeggen en het repareren van Philips MFB apparatuur en de verkoop van onderdelen tot dagelijkse boterham te promoveren. Van hobby naar werk; de ultieme droom voor elke enthousiasteling.

Ooit riep ik dat MFBfreaks nóóit een commercieel doel zou krijgen en dat ik alles behalve een ondernemer was. Tja, standpunten zijn er om te herzien en nu zit ik hier toch met mijn kvk en btw. Eerlijk? Ik zou niet anders meer willen. Doordat ik nog steeds alles en iedereen als hobby(genoot) zie en die informele sfeer graag doorvoer in mijn dagelijkse contacten, denk ik dat MFBfreaks toch een onderscheidend vermogen heeft en dat is beslist één van de grote successen. Als het zo nog dertig jaar door gaat, hoor je mij niet klagen!

Snel door naar:

- Geschiedenis
- Hi-Fi Apparatuur
- Folders en Brochures
- Concurrentie
- MFB Meetings