Gepost op

EP release PAUW, de Nederlandse Pink Floyd

141207_344020_PAUW_-_Pauw_EP_800_800Pink Floyd is weer terug bij elkaar en komt uit Nederland! Tenminste, dat dacht ik heel even toen ik afgelopen zaterdagavond in Metropool in Hengelo was, waar deze jongens hun gelijknamige EP presenteerden. Dit aanstormend talent borduurt voort op de terugkeer van psychedelische 60’s geluiden, welke reeds enkele jaren een (gelukkige!) opmars maakt. Eerder zagen we al dat artiesten als DeWolff en Jacco Gardner veelvuldig gebruik maken van vervlogen geluiden en technieken en die trend zet door, tot plezier van alle psychedelica en progressieve rockers. Dat drummer Rens Ottink de broer is van de Haaksbergse smartlappenkoning Thomas Berge is een markant detail, evenals het feit dat hij het voorbeeld van zijn broer heeft bestudeerd en besloot zelf een totaal andere richting in te slaan. Mooi wark, mien jong!

Het repertoire is een meeslepende, bombastische mengeling van symfonische rock en psychedelische geluiden. Helemaal in lijn met de vroege Pink Floyd albums; een cocktail van Ummagumma met een vleugje Dark Side of the Moon. Dat is ook niet gek als je bekijkt waar de heren zoal op spelen; de bekende gong staat als blikvanger opgesteld op het podium en de 12-snarige gitaar van frontman Brian Pots klinkt heerlijk melodieus. Een blik op de vintage apparatuur op het podium bewijst dat het stel zich goed heeft verdiept in de kunst van de analoge effecten; in plaats van een voor de hand liggende Roland RE-201 Space Echo is gekozen voor een geheel tijdcorrecte Binson Echorec 2; het apparaat van Italiaanse makelij dat onder andere door de heren Floyd veelvuldig is toegepast. Deze voorloper van de tape-loop echomachine werkt niet met een bandlus maar met een roterende magnetische trommel (schijf). Het apparaat is zelfs te zien op de foto aan de achterkant van de Ummagumma albumhoes, waar Pink Floyd met trots poseert temidden van hun op dat moment uitgebreide arsenaal aan instrumenten en apparatuur. Het optreden duurde zo’n anderhalf uur en er werden beslist nummers gespeeld die nog niet op de huidige EP staan. Ik weet dus niet wanneer het volgende album wordt uitgebracht, maar hij staat nu al op mijn verlanglijstje!

Enthousiast geworden? Bestel de EP nu online of steun je lokale platenzaak. Bezoek ook de website van de band om te zien wanneer ze bij jou in de buurt spelen!