Concurrentie

Wie een revolutionair nieuw product op de markt brengt, kan binnen de kortste keren rekenen op vergelijkbare producten van concurrerende merken. Iedereen wil immers meeprofiteren van de populariteit die deze innovatieve producten teweeg brengen. Uiteraard wordt het product dan wel aangepast om in het eigen assortiment te passen; soms speelt men bewust in op de doelgroep door het concurrerende product in een voordeliger prijssegment aan te bieden; een andere aanpak is om de tekortkomingen van “de pionier” nauwkeurig te bestuderen om zo zelf met een geperfectioneerd model te kunnen komen. Concurrentie is natuurlijk niet een louter negatief aspect; het helpt tevens mee de naamsbekendheid van het product te vergroten! Op deze pagina’s zullen we zien dat ook Philips de belangstelling van enkele concurrenten kreeg toen Motional Feedback op de markt kwam.

Jamo

In 1974 bracht Philips de eerste MFB box, 22RH532, op de markt en een jaar later, in 1975, de 22RH544. Vrij kort daarna, in 1975/1976 verschenen van niemand minder dan de Deense fabrikant Jamo, enkele opvallende boxen op het toneel. Het ging hier om de MFB-90 en MFB-100; beide een aktieve driewegbox met wel heel bekende woofer en middentoner! De woofer was de bekende AD8067/MFB4 die we ook kennen uit de 22RH544 van Philips. De middentoner is Philips eerste dome squawker, de AD0210. Kennelijk werden deze direct van Philips ingekocht voor eigen productie. De tweeter koos men uit een andere hoek, die kwam van Peerless.

Weer wat later zou Jamo nog twee MFB modellen op de markt brengen; de MFB-200 en MFB-300. Beide boxen waren wederom uitgevoerd met Philips units; ditmaal werd gekozen voor de 12″ MFB woofer AD12100/MFB4 uit de 22RH545. De MFB-200 kreeg tevens weer de middentoner AD0211 mee. Beide boxen zijn uitgerust met een Audax HD100 bandtweeter. Fancy!

Restek

Jamo was niet de enige fabrikant die met Philips halffabricaten een eigen weg insloeg op Motional Feedback gebied. Ook het Duitse Restek koos een dergelijke benadering. Zij brachten twee MFB boxen op de markt, die wederom gebaseerd waren op Philips units. De Restek Optima is een tweeweg MFB box met als laagunit de Philips AD7066/MFB4 die direct afkomstig is uit de 22RH541. Ook de tweeter komt uit Eindhoven; dit is de AD0160. De elektronica hebben de Duitsers wel zelf gemaakt; in tegenstelling tot de asymmetrische versterkers die Philips graag bouwde, kozen onze oosterburen voor een symmetrische eindtrap zonder uitgangs elco.

De tweede Restek MFB box is de Restek Laser; een aktieve driewegbox met wederom uitsluitend Philips units. De woofer is een AD8067/MFB4, afkomstig uit de 22RH544. De middentoner is de AD5060/SQ die we kennen uit de 22RH532. De tweeter is de AD0160. Ook in de elektronica zelf zien we behoorlijk wat Philips terug.

Korn & Macway Servo-Sound

Het Belgische Korn & Macway maakte weliswaar geen gebruik van Philips MFB luidsprekerunits, maar hun Servo-Sound systeem had toch enkele opvallend overeenkomstige eigenschappen. Reeds diverse jaren werkten zij aan ingewikkelde luidsprekersystemen met acoustische correctie. Mede door gebruik van speciale “processoren” werd kameracoustiek gemeten en werd de weergave van de luidsprekers hier op afgestemd. In 1979 verscheen in de K&M folder de kreet “Servo-Sound”. Deze vorm van Motional Feedback maakte gebruik van een passieve unit (dummy) in de box die voorzien was van een bewegingsopnemer wiens signaal werd gevoerd naar de eerdergenoemde processor. Ook hier was het doel het bereiken van een natuurgetrouwe weergave en een rijker basgebied. We hebben diverse Korn & Macway folders en andere documentatie beschikbaar, deze zijn hieronder te downloaden. Ook is een zeer positieve beoordeling van Stereo & Hifi Test uit 1977 voorhanden. Op deze Duitstalige website is een zeer uitgebreid artikel geweid aan de Korn & Macway Servo-Sound systemen.

Korn & Macway folder 1979

Korn & Macway MFB en Servo-Sound modellen KM20, KM30, KM50 en KM52

Korn & Macway KM50 Stereo & Hifi Test 1977

Sony

Jawel, zelfs mega-gigant Sony heeft zich bezig gehouden met Motional Feedback luidsprekers! In de jaren ’90 brachten zij een zeer elegante stereo-set op de markt die voorzien was van aktieve 2-weg luidsprekerboxen. Een MFB woofer en een elektrostatische tweeter zorgden ervoor dat dit setje beslist de creme de la creme was. Helaas was de prijs dat ook, voor ruim vierduizend gulden was men de trotse eigenaar van deze hypermoderne set. Tegenwoordig kom je ze nog wel eens tegen, meestal zijn echter de kwetsbare tweeters opgeblazen. De pagina’s uit de folder waarin deze set gepresenteerd werd, zijn hier te downloaden.

Sony MHC-7900: State of the Art mini-systeem